Δελτίο Τύπου Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος

Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι μετά από έναν πολύμηνο αγώνα σχετικά με την χρήση της ονομασίας ΖΕΑΣ ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος με την βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Βόζεμπεργκ- Βρετός, είναι στην ευχάριστη θέση να δηλώσει πως πλέον η λέξη ΖEA χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά από το δικαστήριο ως κοινόχρηστη και περιγραφική, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων με πρόσφατες αποφάσεις της, διαχωρίζει εντελώς την εταιρεία Αντωνόπουλος από τη λέξη ΖΕΑ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό του Γεωργίου Αντωνόπουλου ότι “δημιούργησε” την ΖΕΑ. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι η Επιτροπή, υιοθετώντας και αξιοποιώντας όλα τα προσκομισθέντα στοιχεία, ξεκαθάρισε ότι η λέξη ΖΕΑ που περιέχεται στο σύνθετο σήμα του Αντωνόπουλου, αφορά μόνο στο αρχαίο σιτηρό. Το σύνθετο σήμα του Αντωνόπουλου έχει γίνει δεκτό διότι περιέχει την επωνυμία του, η οποία προσδίδει σε αυτό την απαιτούμενη κατά Νόμο διακριτική δύναμη, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος συγχύσεως με άλλα σήματα (τρίτων) τα οποία περιέχουν τη λέξη ΖΕΑ.

Οι αποφάσεις αυτές είναι υπέρ όλων όσων έχουν συρθεί στα Πολιτικά Δικαστήρια από τον Γεώργιο Αντωνόπουλο για τη χρήση της λέξης ΖΕΑ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε έμπορο ή παραγωγό για την εμπορία προϊόντων από άλευρα Ζέας.

Η απόφαση αυτή είναι καταπέλτης για την λέξη ΖΕΑ και το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι ισχυρισμοί του Αντωνόπουλου ότι είναι δικαιούχος του σήματος φήμης ΖΕΑ, είναι πλέον εντελώς αβάσιμοι. Η λέξη ΖΕΑ δεν μπορεί να μονοπωληθεί από κανένα, διότι σημαίνει το αρχαίο σιτηρό, παρόμοια δηλαδή με τη λέξη καλαμπόκι, κλπ. Η λέξη ΖΕΑ αναφέρεται σε πληθώρα Ελληνικών και ξένων λεξικών, όπως το Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, ως υποδηλούσα την ονομασία ενός δημητριακού.

Πλέον οποιαδήποτε βιοτεχνία/βιομηχανία τροφίμων θα μπορεί να αναγράφει στην συσκευασία των προϊόντων της την λέξη ΖΕΑ, εφόσον έχουν ως πρώτη ύλη τους το συγκεκριμένο δημητριακό. Τέλος συνιστάται η κατάθεση εμπορικού σήματος από κάθε ένα επιχειρηματία που σκοπεύει να διαθέτει προς πώληση προϊόντα περιέχοντα άλευρο Ζέας, διότι με τον τρόπο αυτό τα Πολιτικά Δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν δεκτούς τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν ότι έχουν “επινοήσει” την λέξη ΖΕΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον «Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος» στο info@flourmillers.gr.